Er is de laatste tijd nogal wat aandacht voor terpenen en de werking in combinatie met CBD. Kwekers en medisch onderzoekers hebben zich vooral gefocust op THC en CBD, wat betekent dat de kennis over terpenen en de functies niet heel uitgebreid is. Het is recent echter aan het licht gekomen dat terpenen een belangrijke rol spelen als het gaat om de unieke effecten van cannabis.

Wat zijn terpenen?

Terpenen, ook wel isoprenen genoemd, zijn een grote groep van zeer waardevolle, organische moleculen die van nature worden gevormd in duizenden plantensoorten, inclusief cannabis. In zeldzame gevallen kunnen ze ook van dierlijke afkomst zijn, zoals bekend is bij sommige insecten zoals termieten en bepaalde soort rupsen en vlinders.

Terpenen zijn vaak sterk geurend en bieden een beschermende werking voor de plant. Zo kunnen ze met de geur bacteriën, schimmels, herbivoren (planteneters) en andere natuurlijke vijanden afschrikken of juist nuttige insecten aantrekken voor bestuiving. Naast deze waardevolle eigenschap beschikken ze over vele andere, zeer uiteenlopende biologische functies en helpen ze de plant gezond te houden.

100 verschillende terpenen

Momenteel zijn er ongeveer 100 verschillende terpenen ontdekt in cannabis. Elke soort heeft haar eigen, unieke types en combinaties van terpenen in verschillende concentraties. Het meest interessante aan terpenen is echter niet dat ze verantwoordelijk zijn voor de verscheidenheid aan uitgesproken smaken en aroma’s in cannabis, maar dat terpenen synergetisch werken met cannabinoïden, zoals THC.

Hoe werken terpenen in combinatie met CBD?

We weten dat je van THC „high” kunt worden. Dit ontstaat doordat THC zich bindt aan de receptoren in de hersenen. Bij terpenen werkt dit ongeveer hetzelfde. Wetenschap heeft aangetoond hoe terpenen de neurotransmitters in de hersenen op diverse manieren direct kunnen beïnvloeden.

Op deze manier kunnen wij de werking van fullspectrum CBD olie gerichter laten zijn. Zo heeft het terpeen Myrceen een pijnstillend, verdovend, kalmerend en ontspannend effect. Het terpeen Limoneen (met de sterke citrus geur) heeft daarentegen weer schimmeldodende en antibacteriele eigenschappen. En Eucalyptol help bij het verhogen van de concentratie.

Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar de positieve effecten van terpenen. Het is echter geen gebied waar je zelf moet gaan experimenteren. Pure Terpenen zijn licht ontvlambaar en bij contact met de huid kan direct roodheid en jeuk ontstaan. Luchtwegen kunnen geïrriteerd worden bij inhaleren. Het is dus verstandig om de juiste, verdunde, combinaties te kopen en te bepalen of het ook voor jou het gewenste effect op levert.

Chat openen
💬 Stel je vraag
Hi! Heb je een vraag en kom je er niet uit met onze veelgestelde vragen of fimpjes? Wij reageren tussen 09:00 uur en 16:00 uur